טיפול שורש הוא טיפול שעושים ברגע שאחת השיניים (או יותר) בפה נפגעה, והיא הגיעה למצב עגום כתוצאה מהרס הדרגתי בשכבות השונות שעוטפות את השן. אם אתם חשים כאבים בשיניים ותוהים אם גם אתם זקוקים לטיפול שורש, במאמר הבא תוכלו ללמוד יותר על מהו טיפול שורש, כיצד מטפלים בו ומה התסמינים הנפוצים שמעידים על כך שאתם זקוקים לטיפול כזה.
מהו טיפול שורש?
כשקיימת בעיה בשורש השן וצריך לטפל בה, למעשה מטפלים בחומר ובעצב שנמצא בתוך ליבת השן. באמצעות הליך כירורגי, מסלקים את הרקמות הבעייתיות שנמצאות בתוך ליבת השן, מנקים את החלל החדש שנותר בליבה וממלאים אותה בחומר שמאפשר לשן להמשיך לתפקד כמו שצריך.
כיצד טיפול השורש עובד?
השיניים מאופיינות בשתי שכבות חיצוניות: דנטין ואמייל. השכבות האלו עלולות להיפגע מחיידקי העששת והן עוברות תהליכים שונים של עיכול והרס. מעבר לשתי השכבות האלו, נמצאת ליבת השן, ובתוכה נמצאים כלי דם, נוזל בין תאי ורקמות עצב. כשחיידקי העששת חודרים אל הליבה ופוגעים בה, מדובר בכאב בלתי נסבל שמאופיין בחוסר שינה וכאבים בלתי פוסקים. בטיפול שורש מתבצע סילוק של כל מה שנמצא בתוך ליבת השן, הנוזל הבין תאי, כלי הדם ורקמות העצב שניזוקו מחיידקי העששת, ורק לאחר החדרה של חומר מיוחד בעזרתו השן יכולה להמשיך לתפקד כראוי.
7 התסמינים הנפוצים שמעידים על הצורך בטיפול שורש
כדי לאבחן האם המטופל זקוק לטיפול שורש או לא, צריך לשים לב הן לסימפטומים הקליניים, כלומר, הדיווחים של הפציינט ביחד עם הסתכלות של הרופא על חלל הפה, והן על סימפטומים שמופיעים בצילומי רנטגן. הרופא יקח בחשבון את שני סוגי התסמינים כדי לקבל החלטה. להלן הסימפטומים הקליניים:
מחפשים רופא מומחה לטיפול שורש? השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם!
1. חור גדול בשן (עששת עמוקה) – כאשר יש פגיעה בכתר של השן, והכאב יורגש בעיקר בעת שתייה של משקאות קרים או חמים, בעת כניסה של מזון לפה או בהבל פה רע.
2. דלקת במוך השן – זוהי פגיעה בלתי הפיכה במוך של השן והיא מתאפיינת בכאבים ממושכים בכל פעם שהמטופל נחשף לחום או לקור, עד כדי כך שזה יכול להעיר אותו בלילה. מוך השן הוא החלק הפנימי ביותר של השן.
3. נמק במוך השן – גם כאן מדובר בפגיעה בלתי הפיכה בתאים הנמצאים במוך השן, ונוצרת התקדמות בתהליך נמקי שמגיע עד קצה שורש השן. זה מתאפיין בכאב בכל פעם כשנוגעים באיזור או בלעיסה עם השן, וכן בכאב חניכיים במיקום בו נמצא קצה השורש של השן.
4. מוגלה – כאשר מוגלה מופרשת דרך החניכיים או באיזור של כיס השן, יתכן ותצטרכו לעבור טיפול שורש. הפרשת המוגלה היא תהליך דלקתי שמתנקז בקצה השורש של השן.
5. שבר בכתר השן – שבר רחב בו מוך השן נחשף והוא משפיע גם על השכבות החיצוניות של השן.
6. יציאת שן באופן טראומטי – במידה וקרה מצב בו השן יצאה מהמכתשית בצורה טראומתית והיה צורך להשתיל אותה בחזרה – אם העצבים וכלי הדם לא התחברו כראוי בחזרה ועלול להיווצר מצב של נמק במוך השן.
7. נפיחות בחניכיים – כאשר קיימת נפיחות באיזור החניכיים שנמצא מעל לשן הפגועה. הנפיחות יכולה להיראות בצורה חיצונית כלחי או סנטר נפוח.
הכנה לקראת טיפול שורש
לרוב, טיפולי שורש יתבצעו תחת הרדמה מקומית, בשל הכאבים הכרוכים בהליך. עם זאת, כיום קיים מכשור טכנולוגי מתקדם שמאפשר לבצע את טיפול השורש בצורה מספיק יעילה גם בלי להרדים את המטופל וללא כאב. עם זאת, חשוב להבין שבמידה ומדובר בשן "מתה", כלומר שן שכבר אין לה חיות טבעית משום שהיא איבדה את העצבים המקומיים שלה, בין כה וכה לא תהיה תחושה עצבית בשן.
ברגע שרופא השיניים החליט שהמטופל צריך לעבור טיפול שורש, תחילה הוא צריך לבצע כמה בדיקות. הבדיקה הראשונה היא צילום רנטגן, ולעיתים יתכן והוא ידרוש מהמטופל לעשות גם צילומי CT שיתנו לו תמונה רחבה ומדויקת יותר על מצב השן.
בנוסף, הרקע הרפואי של המטופל והתשאול הרפואי שרופא השיניים מבצע, חשובים גם הם כדי להתחיל בטיפול.
אם מדובר במטופל שיש לו סיכוי לקבל דלקת במסתמי הלב, או שיש סיכון לדימומים מוגברים או בעיה בקרישת הדם, רופא השיניים חייב לדעת על כך מראש ולבצע בדיקות נוספות כדי לדעת להתאים לו את הטיפול והתרופות המתאימות ביותר.
מה עושים אחרי הטיפול
לאחר סיום טיפול שורש, רצוי להימנע מכל שתייה או אכילה למשך מספר שעות. בנוסף, ייתכן ותחושו כאבים מסויימים שניתן לטפל בהם באמצעות משככי כאבים. זאת ועוד, המטופל עלול להרגיש כאבים מחשיפה לחום או קור בחלל הפה, אבל באופן כללי כל הכאבים שקשורים בטיפול צפויים לחלוף לאחר מספר ימים.
מחפשים רופא מומחה לטיפול שורש? השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם!
לסיכום
השיניים שלנו פועלות שעות נוספות במהלך היום, ואם לא מטפלים בהן כמו שצריך, אתם עלולים להגיע למצב בו השן תיפגע מחיידקי העששת – מצב שיגרום לכם לעבור טיפול שורש. אם אתם סובלים מאחד התסמינים שצויינו במאמר, תפנו לרופא השיניים שלכם ותטפלו בבעיה. יש לכם שאלות נוספות?