אין תחליף למקור, זה נכון לגבי מגוון נושאים, אולם מדויק בעיקר כלפי המערכת המורכבת ביקום: גוף האדם. מחקרים מראים כי השתלה של גופים זרים בגוף תמיד תתפקד פחות טוב מאשר האיבר המקורי, ולכן, במידה ויש בו תקלה, יש לנסות בכל דרך לתקנה.
הילד פיתח עששת עמוקה? חשוב לעשות הכל כדי להימנע מעקירה של שן קבועה. כדי לטפל בצורה האופטימלית בשן הפגועה נדרש הרופא לעיתים לבצע אפקסיפיקציה. היום נלמד מהו המונח הרפואי הזה ומתי נדרש להשתמש בו.
אפקסיפיקציה – מי יודע מה זה?
בילדים ונוער שורשי השיניים עדיין אינם מפותחים דיים, מה שאומר שקירות השורש דקים מאוד וחוד השורש שבשן בוגרת כבר סגור, בשן צעירה עודנו פתוח. תופעה זו מקשה על ביצוע של טיפול שורש בשן, משום שרצפת השן אינה חזקה מספיק כדי להחזיק את חומר המילוי המוזרק לצורך איטום התעלות.
מה עושים במקרה של אפקסיפיקציה?
במידה ועששת עמוקה פגעה בשן הצעירה ונוצר זיהום במוך השורש, כדי שיהיה ניתן לבצע את טיפול השורש הנדרש, יש להכין את המקום קודם הטיפול באמצעות אפקסיפיקציה.
מחפשים רופא מומחה לטיפול שורש? השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם!
אפקסיפיקציה, או חיוד השורש הוא פעולה בה הרופא מחדיר חומר חיטוי לתעלות השורש לצורך יצירת מחסום מסויד בקצהו של השורש, שיטה נוספת של אפקסיפיקציה הנחשבת למהירה יותר, הינה סגירה של קצה השורש באמצעות חומר כימי ביותרמי.
אופן חיוד זה מקצר משמעותית את זמן הטיפול. פעולת האפקסיפיקציה מונעת מהזיהום להתפשט הלאה אל אזור האקסטרה-רדיקולרי, אותו אזור הנמצא מחוץ לשורשים.
למי מיועד טיפול אפקסיפיקציה?
לרוב אפקסיפיקציה יתבצע בשורשים צעירים של ילדים בגילאי 7-12 שחוו טראומה או עששת שחדרה עמוק אל שורש השן, מה שגרם לדלקת חמורה במוך השן.
מהו החומר הפופולרי לחיוד השורש בילדים ונוער?
שם החומר הייעודי הנפוץ ליצירת חסימה חזקה בחוד השורש הינו: mineral trioxide aggregate – MTA, הוא משמש רופאי שיניים ברחבי העולם למטרות אפקסיפיקציה.
צורת האבחון של אפקסיפיקציה
לא בכל המקרים נדרש טיפול מקדים לטיפול שורש לחיוד השורש. ישנם נערים שההתפתחות שלהם מהירה יותר, וכבר בשלב מוקדם חוד השורש שלהם חזק דיו כדי לעמוד בטיפול שורש ולהחזיק מעמד בצורה יציבה.
כדי לאבחן צורך או הימנעות מאפקסיפיקציה יש להיעזר בצילום רנטגן. הצילום ישקף באיזה שלב התפתחותי נמצא השורש וממילא, מה סוג הטיפול הרצוי.
תהליך האפקסיפיקציה – כך הוא מתבצע
בתחילה, יאלחש רופא השיניים את השן באלחוש מקומי, הוא יניח סכר גומי וייצור חלל גישה לצורך הגעה נוחה אל השורש בדומה לטיפול שורש. הרופא ינקה את תעלות השורש בעדינות באמצעות כלים מיוחדים הנקראים פוצרים.
בשלב הבא ישטוף הרופא את האזור בסודיום היפוכלוריט מספר פעמים לצורך הסרת כל הלכלוך שנצבר שם. עכשיו יתחיל הרופא בתהליך האיטום של האפקס (אפקס זהו קצה, במקרה זה – חוד השורש): רופא השיניים יערבב את חומר ה-MTA על גבי משטח זכוכית ואז יצפה את השורש בחומר הייעודי, לצורך איטום הרמטי של התעלה.
בסוף הטיפול יסתום הרופא את האזור באמצעות שחזור זמני, ולאחר מכן המטופל ישלח לביצוע של סתימה קבועה אצל הרופא הקבוע שלו. את הערכת הטיפול וקביעת אחוזי ההצלחה עושים באמצעות צילום רנטגן, לאחר חצי שנה ממועד הטיפול, יש לבצע צילום כדי לבדוק את מצב הריפוי באזור האפיקלי – אזור קצה השורש.
מדוע חשוב לבצע אפקסיפיקציה?
האפקסיפיקציה מונעת את הצורך בעקירת השן כך שהשן המקורית נותרת בפה ומאפשרת תפקוד רגיל הכולל אכילה ודיבור נאותים. הטיפול מונע מהזיהום להתפשט הלאה אל האזור שסביב קצה השורש המכונה: האזור הסב חודי.
יש לדעת כי איבוד שן עלול לגרום לשיניים הסמוכות והנגדיות בפה לנוע, זאת בהתאם לרווח שנוצר, תופעה זו גורמת בלאי ושחיקה של השיניים. בעזרת האפקסיפיקציה אנחנו נמנעים מהצורך בעקירת השן ומהתוצאות הבלתי נעימות שלה.
כיצד תוכלו לזהות כי ילדכם נזקק לטיפול שורש?
כדי להיערך נכונה לטיפול שורש ולטיפול אפקסיפיקציה מקדים, חשוב להיות מודעים לתחושותיו של הילד. אם הוא מתלונן על כאב במקום, על רגישות לחום ולקור, רגישות לאכילת מתוקים, כאב בסגירה או בלעיסה של מזון כאב שמקרין למקומות מחוץ לחלל הפה כמו לאזור הלסת הנגדית, האוזן ועוד או כאב בתוספת לנפיחות, חשוב לגשת לרופא השיניים ולהתייעץ עמו האם כדאי לפנות לאנדודונט (מומחה לטיפולי שורש).
מחפשים רופא מומחה לטיפול שורש? השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם!
המלצה לתקופת טיפול האפקסיפיקציה
חשוב להימנע משימוש חזק בשן ומלעיסה בהפעלת כוח, זאת משום שהשן נאטמה באופן זמני והאזור נותר רגיש ופגיע.
טיפול חלופי לאפקסיפיקציה – רגנרציה אנדודונטית
במקרים מסוימים יבחר הרופא בחלופה לאפקסיפיקציה. עקרון הטיפול של אנדודונטיה רגרנטיבית הינו גיוס של תאי גזע הנמצאים ברקמות הסמוכות לשן, ברקמת המוך עצמה ובזרם הדם.
לאחר חיטוי יסודי של תעלת השורש, מוחדרים תאי הגזע אל תוכה. הימצאותם של תאי גזע אלו מאיצה את התפתחות השורש וגורמת לריפוי הנגע בחוד השורש במידה וקיים. תוצאות הטיפול הצפויות הן ריפוי נגע בקצה השורש, התעבות והתארכות של השורש ואף חזרה לחיים של השן המטופלת.
קצת פרטים טכניים על טיפול אפקסיפיקציה
זמן הטיפול הממומצע של טיפול אפקסיפיקציה הינו חצי שעה עד 45 דקות. עלות הטיפול נעה בין 2,000 ש"ח ל-3,500 ש"ח תלוי באורך הטיפול ובמורכבותו. יש לדעת כי הטיפול נפרס על פני שני מפגשים לפחות ואף יותר.
זמן ההחלמה הנורמלי מתהליך של אפקסיפיקציה הינו ימים ספורים. מעוניינים לדעת עוד אודות המחירים של טיפול שורש? מוזמנים לעיין בכל המחירים המעודכים ל – 2022.
להרחבה על הנושא אתם מוזמנים לקרוא את המאמר העוסק בטיפולי שורש בשיני חלב.