אקספלורציה אנדודונטלית הוא הליך ניתוחי שנעשה לצורך אבחון וזיהוי של המצב, על מנת להחליט על אופן הטיפול הנכון בהמשך. מדובר למעשה על מעין סיור כירורגי של רופא השיניים בשטח, למשל לשם קבלת החלטה לגבי הדרך הטובה ביותר לחדש או לשקם טיפול שורש. במאמר זה נרחיב לגבי המצבים בהם משתמשים בהליך זה, כיצד הוא מתבצע ואילו החלטות טיפוליות ניתן לקבל באמצעותו.
הליך אקספלורציה
בחלק מהמקרים של דלקות וזיהומים בשורשי ועצם השן, קיים קושי אבחנתי לזהות את גורמי הדלקת והיקפה ובעקבות זאת קושי להחליט לגבי הטיפול המתאים. כאשר יש ספק משמעותי לגבי האבחון, הרופא עשוי להמליץ על אקספלורציה אנדודונטלית, על מנת להגיע לאבחון הנכון. מדובר על תהליך ניתוחי בו רופא השיניים בוחן את המצב הדנטלי באופן ישיר וויזואלי.
אפשרויות טיפוליות שונות
לרוב המשך הטיפול נעשה באופן מידי ובאותה ההרדמה ששימשה לאקספלורציה. בהתאם לאבחון הרופא יקבע תוכנית טיפול מתאימה בניסיון לחידוש טיפול השורש. כאשר הרופא מאבחן תהליך דלקתי בקצה שורש השן או בדופן השן עליו להחליט בהתאם לגודל ומצב השן אם לבצע קיטוע של חוד השן, עקירת מלאה של השן או הסרה של השורש הבעייתי.
עקירה בלית ברירה
במידה ובמהלך הסיור הרופא מזהה תהליך דלקתי באזור גבול החניכיים הוא יכול לבצע טיפול בחניכיים הכולל צמצום של הכיסים, לצד טיפול במסעפי השורשים של השיניים. אם במהלך האבחון רופא השיניים יזהה סדק בשורש השן, יתכן והוא יגיע למסקנה שלא ניתן לחדש את טיפול השורש ויש לבצע עקירה מלאה או חלקית של השורש הסדוק.
מחפשים רופא מומחה לטיפול שורש? השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם!
זיהוי רמת הפגיעה הדלקתית
במהלך האקספלורציה הצוות הרפואי יכול לראות בראייה ישירה את מוקד הבעיה ואת רמת הפגיעה הדלקתית בשן וברקמת התמיכה. אם במהלך האקספלורציה הרופא מגלה שהדלקת בקצה השורש של שן טוחנת מקיף את השורש הפגוע, מבלי לפגוע בשורשים הנוספים, הוא עשוי לקבל החלטה לבצע הליך אמפוטציה ולחתוך ולעקור את השורש הפגוע של השן.
שיקום וחידוש טיפול שורש
טיפול שורש חוזר או חידוש טיפול שורש הוא לרוב ניסיון תיקון של טיפול שורש לקוי. במהלך הטיפול רופא השיניים מנקה את התעלות מחיידקים ושאריות חומר אורגני על מנת לנסות ולהציל את השן הפגועה. במקרים רבים הצלחת ההליך תלויה במאפייני הטיפול הראשוני. את מידת ההצלחה של הליך החידוש, ניתן יהיה לבחון רק לאחר מספר חודשים באמצעות צילום רנטגן.
עקירה רק אם אין ברירה
לא תמיד ניתן לשמר את השן הטבעית וההתקדמות העצומה בתחום השתלים הדנטליים מאפשרת מענה טיפולי טוב, גם לאחר עקירה מלאה בעת הצורך. עם זאת כאשר במהלך האקספלורציה הרופא יאבחן סיכויים גבוהים להצליח לחדש את טיפול השורש ולהימנע מעקירה הוא יבחר באפשרות זו. עקירת השן והשורש והחלפתה בשתל דנטלי נעשית לרוב רק בלית ברירה.
הסרה של הזיהום כולו
על מנת להצליח בחידוש טיפול שורש יש צורך להגיע באופן מכאני לקצה השורש המזוהם ולנקות אותו. הרופא במהלך האקספלורציה מנסה לזהות אם הדבר אפשרי ואם יש טעם לנסות זאת בהתחשב בסיכונים ובעלויות. כאשר לא ניתן להגיע פיזית אל הסגמנט האפיקלי ולהסיר ממנו לחלוטין את הזיהום, סיכויי ההצלחה של הליכי חידוש לטיפולי שורש יורדים באופן דרמטי.
חידוש לאחר דלקת בקצה השורש
הליך חידוש טיפול שורש מתבצע בשן שכבר עברה בעבר טיפול שורש ויש צורך לבצע את טיפול השורש מחדש. אחד המצבים בהם הליך החידוש נדרש הוא כאשר ישנו תהליך דלקתי בקצה שורש השן. הדלקת יכולה לגרום לכאב במגע, בעת לעיסה על השן וכאבים בחניכיים במיקום קצה השורש הפגוע. לעיתים אין צורך באקספלורציה אנדודונטלית לזיהוי וניתן לאבחן בצילום רנטגן.
שלבי השיקום
מקרה נוסך בו יידרש חידוש טיפול שורש הוא כאשר לאחר הטיפול הראשוני השחזור לא היה מיטבי והעצב הושאר חשוף לתקופה ממושכת וחדרו אליו חיידקים. הליך החידוש מתחיל במתן אלחוש מקומי וסילוק של מרכיבי השחזור הישן כמו, סתימה, כתר ומבנה, כתר. בשלב הבא רופא השיניים מסלק את שכבת העששת ופותח חלל גישה לשכבת המוך.
בהמשך הליך החידוש הרופא מאתר את הגישה לפתחי התעלות ופותח את התעלות הרלוונטיות, בהתאם לסוג השן ולמיקום שלה בלסת. הרחבת פתחי התעלה יכולה להתבצע באמצעות מכשור ממונע או על ידי פוצרים. לאחר סיום פעולות ההרחבה, הרופא מסלק את חומרי האיטום הישנים, מייבש את התעלות ואוטם אותן מחדש.
תוך מפגש יחד או לאורך זמן
אורך הליך חידוש טיפול שורש תלוי במצב שורש השן והסימפטומים שהובילו לטיפול. במקרים מסוימים ניתן לבצע את החידוש במפגש טיפולי אחד. עם זאת, ישנם מצבים בהם יבוצע החידוש לאורך מספר מפגשים. טיפול במספר מפגשים מאפשר לחבוש את התעלות בחומרים אנטיביוטיים על מנת למנוע את ההתפשטות של התהליך הדלקתי ולהגביר את הסיכויים להצלחת החידוש.
על סיכונים וסיכויים
הליך לחידוש טיפול שורש אינו חסר סיכונים והצלחת השיקום אינה מובטחת. סיכויי ההצלחה תלויים בחומרת התהליך הדלקתי וברמת האלימות של הגורם המזהם. גם איכות חומרי הגלם בה נעשה שימוש בטיפול הראשון יכולה להשפיע. במידה והחידוש ייכשל, ניתן לבצע אקספלורציה לצורך זיהוי הטיפול הרצוי, למשל קיטוע חוד השורש המזוהם או עקירה מלאה אם אין ברירה.
הליך אבחוני חשוב בשיקום טיפולי שורש
לסיכום, מאמר זה התמקד בהליך אקספלורציה אנדודונטלית ובמקומו בטיפולי שורש ושיקומם. במאמר סקרנו את אופן ביצוע האבחון הניתוחי וכיצד באמצעותו רופא השיניים יכול לקבל החלטה לגבי ההליך הנכון לחידוש טיפול השורש. בנוסף הרחבנו לגבי הסיבות שמובילות לצורך לשקם טיפול שורש ופירטנו בהרחבה את שלבי ההליך והגורמים המשפעים על סיכויי הצלחתו.